Tankönyvek - Hon- és népismeret

Tankönyvek – Hon- és népismeret

Az 1998–2002 közötti időszakban vezették be a modulok rendszerét, melynek egyik leghasznosabb és legnépszerűbb eleme a hon- és népismeret (néprajz) lett. Szinte minden magyarországi iskolában bevezették a modult, közös örömére a tanároknak, szülőknek, nagyszülőknek, s a tanulóknak. Kezdetben „A” és „B” tankönyveket írt elő a törvény, melynek az Apáczai Kiadó által kiadott taneszközei terjedtek el a legtöbb iskolában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. 9832

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. 9838

A 2007-ben bekövetkezett változások megszüntették az „A” és „B” modult, s helyettük egy összevont tankönyvet és munkafüzetet javasolt. Ez talán nem lett volna probléma, de az ezzel együtt járó óraszámcsökkentés legnagyobb vesztese a hon- és népismeret lett.
2009/2010-re az iskolák döntő többségében a hon- és népismeret megszűnt, elmaradt, jobb esetben integrálták valamelyik másik tantárgyhoz.

hon1 hon2

 

hon3

A honismeret modulhoz készítettünk egy falitérképet, mely a Kárpát-medencét, illetve az abban élő magyarok által lakott tájegységeket, viseleteket mutatja be. A térkép a legtöbb iskolában fellelhető, ami szándékunk szerint segíti a diákok tájékozódását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bánhegyi Ferenc