A Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület tiltakozik a román hatóságok újabb kegyeletsértő provokációja ellen!

A Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület tiltakozik a román hatóságok újabb kegyeletsértő provokációja ellen!

Mint közismertté vált, a Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata úgy döntött, hogy az 1916 óta magyar és osztrák katonáknak végső nyugalmat adó úz-völgyi katonai temetőt román emlékhellyé alakítsák át. Az Európában eddig példa nélkül álló gyalázatos politikai merénylet történik a 21. század második évtizedében, Trianon százéves országrablásának évfordulója előtt, az Európai Parlamenti választásokat megelőző napokban.

Hogy miért törvénytelen a román provokáció? Egyrészt azért, mert Úz-völgye nem Bákó, hanem Hargita megyéhez tartozik. Másrészt azért, mert a sírgyalázók – mint oly sok más magyar ellenes provokációt –, titokban hajtották végre példátlan tettüket. Harmadszor, mert a hazugság is hozzátartozik a temető átminősítéséhez. (A román állami vezetők arra hivatkoztak, hogy nem is tudtak az önkormányzat kezdeményezéséről, holott a Román Védelmi Minisztérium adott engedélyt a gaztettre.) Arról, már ne is beszéljünk, hogy éppen azoknak állít hősi emléket az „új temető”, akiknek elődei 1916-ban és 1944 nyarán, őszén legyilkolták a hazájukat, illetve a Monarchiát védő magyar és osztrák katonákat.

Ezzel együtt kérjük, felszólítjuk Ausztria hivatalos szerveit is, hogy tiltakozzanak ők is! Hiszen a 600 fakeresztet felsorakoztató temetőben nem csak magyar, de osztrák katonákat is eltemettek.

Kérjük a 2019. május 10-én kezdődő, Budapesten kezdődő Székely Fesztivál résztvevőit, hogy tiltakozzanak ők is a súlyos román provokáció ellen.

Mi, erdélyi és anyaországi magyarok, sajnos „már megszoktuk”, hogy iskoláinkat, egyetemeinket, zászlónkat, nyelvünket, épített örökségünket, feliratainkat, rendezvényeinket üldözik. Nincs Európában még egy olyan ország, ahol azért zártak, zárnak börtönbe aktivistákat, mert meg merik vallani magyarságukat. Most pedig eljött az idő, hogy elveszik temetőinket is.

Legyen már ennek vége! Hol vagy, a demokráciára oly érzékeny Európa? Szólaljon már meg Párizs, Brüsszel, London, Róma és Berlin!

Nagyon várjuk az igazság pillanatát.

Budapest, 2019. május 9.

Bánhegyi Ferenc (A Székelyföldért Társaság tagja.)