IV. Béla, a második honalapító

IV. Béla, a második honalapító

Egész napos konferenciára került sor 2020. október 17-én az Attila Hotelben, ami IV. Béla, a második honalapító és a mongoljárás történetét járta körül.

 
Az előadók a legújabb kutatások alapján szakítottak az eddig elterjedt történelmi sablonnal. Azzal, hogy 1241-1242-ben a magyar népesség felét kiirtották, s hogy Magyarország kiheverhetetlen vereséget szenvedett.
A népesség 10-15%-a, azaz 300.000 – 400.000 ember lett a mongol támadások áldozata. (A tatár megnevezés sem állja meg a helyét, a támadók 1241-ben mongolok voltak.)
 
Az eddig ismert 50%-os emberveszteség nem fedi a teljes valóságot, mert ha így lett volna, akkor IV. Béla a következő években nem tudott volna eredményes hadjáratokat vezetni és nem épülhetett volna fel olyan gyors ütemben az ország. Ez azért sikerülhetett, mert volt hozzá ember, volt gazdasági és katonai ereje az országépítő királynak.
 
Batu kán sem azért vonult ki olyan váratlanul, mert igyekezett haza a nagykán választásra, hiszen arra csak 1246-ban került sor, amin Batu nem is vett részt. A kivonulás igazi oka, hogy a mongol seregek olyan mértékű veszteséget szenvedtek, ami gátolta a további megszállás folytatását.
 
Ráadásul 1241 és 1244 között olyan hideg és csapadékos időszak köszöntött a Kárpát-medencére, ami éhínséget okozott. Lehetetlenné tette a seregek haladását, s nem volt utánpótlás, a támadó mongolok nem tudták folytatni a hadjáratot.  
 

A téma egész napos tartalma a jövőben a YouTube-on fog megjelenni.